Skip to main content

Koronavirus Üzerine Sohbet

Koronovirus Üzerine Sohbet Globalleşen günümüz dünyasında viruslar veya salgın hastalıklar da modaya uyarak kısa bir sürede her yeri sarıyor. Galiba şimdiye kadar hiç biri, bu Koronavirus kadar etkili olmadı. Henüz bir çare bulunmadığı için herkesi evine hapsetti. Hep egemen olanlar öldürecek, hapsedecek değil ya...Sonra bu Koronavirus bazı iktidarlar kadar kötü. Aynen Kürdistanın sömürgecileri gibi öldürüyor, hapsediyor, işkence ediyor, son anda bir cenaze merasimi ile gömülmeyi de yasaklıyor.

İnsanlar Corona Virüsünden neler öğrenecekler?

Çiya Artos - İnsanlar 3. Dünya savaşı beklerken, Yeni çıkan Corona Virüsün etkisi ve korkusu tüm insanlığı sardı. İnsanın insandan ve hatta ölen cenazesinden bile kaçtığı bir dünya ile karşı karşıyayız. Artık yavaş yavaş dostlarımızı, akrabalarımızı ve belki bizleride tek tek almaya doğru giden bir döneme giriyoruz. 

Newroz Ateşi

NEWROZ ATEŞİ Brahim Ziravav Her halkın tarihinde efsaneler, destanlar, mitler vardır. Adı üstünde mitoloji demek bunun gerçek, olabilirlik anlamına gelmiyor. Kimse de gidip bu mitolojinin doğru veya yanlışlarını tartışmaz. Araştırmacılar veya konuyla ilgili bilim adamları, tarihçiler o efsaneleri yadsımazlar. O efsanelere kaynaklık eden somut gerçeği ararlar. Efsanelerin değişik versiyonları olabileceği gibi zamana ve mekana göre değişik anlatımları da olabilir. Sözlü olarak aktarılırken farklılaşır ve yeni biçimler de alabilirler.

Neden Kürtçe öğrenme motivasyonumuz zayıftır?

Çiya Artos - Bir dili öğrenmenin esas temeli dili günlük yaşamda kullanılmasına bağlıdır. Özelikle dilin, ekonomik, siyasal ve kültürel alanda kulanılması gerekiyor. Dil, bir topluluğa kendini dahil etmek için insanların kendini ifade etmeleri aracıdır. Fakat insanlar kendini özgürce ifade etmedikleri zaman, dil bir canlı varlık gibi yok almayla karşı karşıya kalıyor. Devletleşmeyen ulusların dili her zaman baskı altındadır.

Türkiye’nin NATO’dan destek talebi 

Çiya Artos - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ‘Türkiye’nin talebi üzerine NATO’nun acil durum toplantısı düzenleyeceğini’ duyurdu. Stoltenberg toplantının, NATO Anlaşması’nın dördüncü maddesi kapsamında yapılacağını belirtti.
NATO Anlaşması’nın dördüncü maddesi, üye ülkelerden birinin ‘toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiği düşünüldüğünde’, tüm tarafların danışmalarda  bulunmasını öngörüyor.